Metų apžvalga. Geriausio 2012-ųjų metų tautodailininko rinkimai

Laiko ratas vis sukasi ir sukasi. Nepastebimai prabėgo metai ir vėl sukvietė mus visus į jau tradicija tapusį renginį apžvelgti nuveiktų darbų ir pasidžiaugti rezultatais.

Lapkričio 16 d. paskutiniame metų renginyje sveikinome visus šių metų jubiliatus ir džiaugėmės jų gražiais darbais. Parodoje, spalio-lapkričio mėn, savo kūrybą Rokiškio krašto muziejuje eksponavo tautodailininkai jubiliatai: Asta Turčinskienė, Rasa Palivonienė, Viktorija Pugžlytė, Jolanta Kareniauskienė, Vytautas Daščioras, Nerijus Janušauskas, Vanda Irena Leščiova.

Lapkričio 16 d. Rokiškio krašto muziejuje surengėme jau tradicija tapusius ,,Geriausio metų tautodailininko“ rinkimus. Šiai nominacijai gauti buvo siūlomi aktyviausiai dirbę tautodailininkai: V. Zakarka, G. Kolosovienė, E.Čypas, A.Ruželienė, D.Stočkus, R.Čypaitė, L.Bulovienė, G.Šimėnienė, D.Stočkuvienė, N.Janušauskas, V. Leščiova, R. Kaminskas, R. Sarajevienė, P.Siniauskas, R. Palivoniene. Laureatas buvo renkamas balsavimo būdu susipažinus su jų pateiktu svarbiausių parodų, kūrybinių plenerų sąrašu. Balsuoti galėjo tautodailininkai, Panevėžio bendrijos pirmininkas Vidas Mažukna, Rokiškio krašto muziejininkai ir kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius. Juo surinkusi daugumą balsų, tapo karpytoja Gita Kolosovienė.

Smagu, kad kiekvienais metais pretendentų šiai nominacijai vis daugiau. 2009 m. jų buvo dešimt. 2010 m. – dvylika, 2011 m. – rinkome iš aštuoniolikos narių.

Šie metai buvo turtingi narių personalinėmis parodomis ir tarptautiniais ryšiais. Tautodailininkai Gita Kolosovienė, Erikas Čypas, Giedrius Mikalkevičius surengė net po kelias personalines parodas. Daug dėmesio sulaukė Elvyros Keršulienės surengta personalinė paroda Rokiškio Krašto muziejuje. Didelę ir labai gražią parodą surengė Juodupėje gyvenantys tautodailininkai: G.Šimėnienė, R. Čypaitė, R. Žaliukas, L. Michailovienė, L. Varnienė, J. Aleksejienė ir R. Žaliukas. V. Valiukienė pristatė dvi megztų drabužių kolekcijas. Obelių miesto šventė, taip pat nepraėjo be mūsų meno puoselėtojų prisidėjimo.

Sulaukėme svečių iš JAV ir Japonijos, kurie domisi senaisiais lietuvių amatais, Rokiškio ir visos Lietuvos istorija ir papročiais. Z.Butėnienė sukūrė ir išaudė Amerikos Pabaltijo šalių ansambliui „BALTICUM“ vėliavą-gairelę. Z. Butėnienės ir E. Keršulienės ir R. Sarajevienės darbai iškeliavo į JAV. G. Šimėnienės – į Norvegiją. A.Turčinskienės ir I. Kovalevskio darbai, taip pat džiugina žmonės svetur. E.Keršulienės, Danutės ir Dano Stočkų darbai net kelis kartus keliavo į Japoniją. V.Zakarkos garsusis kryžius į Sibirą. Ir dar turbūt ne vienas mūsų meistrų darbas keliauja ne tik po Lietuvą, apie kurį aš nežinau…

Ne tik mūsų darbai, bet ir mes patys kelis kartus dalyvavome įvairiuose renginiuose kaimyninėje Latvijoje, Lietuvoje. Daugelyje renginių buvo vykdomi edukaciniai mokymai. Ypač pynimo iš vytelių, medžio drožybos ir juostų audimo.

Parengėme ir įvykdėme projektą “Tautodailė šiandienoje -3”. Projekto lėšomis įsigijus siūlų audėja Elvyra Keršulienė sukūrė ir išaudė knygų skirtukus su miesto simbolika,  kuriuos galime dovanoti miesto svečiams įvairių renginių ar parodų metu. Sukurti suvenyrai ir padėkų raštų blankai su Rokiškiui tautodailės simbolika, kurių pagalba reprezentuojame miestą ir plėtojame senuosius amatus.

Surengėme plenerą „Su meistru kurti smagiau“, kurio metu vykome pas Utenos tautodailininkę Anelę Araminienę. Plenero metu Danutė Stočkuvienė dalinosi vėlimo paslaptimis

Be projekto numatytų renginių dalyvavome daugybėje Lietuvos miestų švenčių. Keletą kartų vykome atstovauti Rokiškio į kaimyninės Latvijos miestų (Ludza, Jekabpilis) švenčių renginius pristatydami senuosius amatus: drožybą, audimą ir vilnos vėlimą. I.Kovalevskis dalyvavo keramikų plenere.

Robertas Žaliukas ir Vidmantas Zakarka dalyvavo respublikinėje konkursinėje parodoje skirtoje Liongino Šepkos gimimo metinėms paminėti. V. Zakarka restauravo Liongino Šepkos paminklą. Genei Šimėnienei šiais metais  buvo suteiktas meno kūrėjo statusas.

Taigi, tiek daug nuveiktų darbų…

Projekto ir kitų renginių akimirkas įamžinome nuotraukose, kurių daugiau nei čia galite pažiūrėti internetiniame puslapyje www.facebook.com – Tautodaile Rokiškyje

Tekstas R.Sarajevienės. Nuotraukos: R. Šimėno ir D. Baltakio

 

«
»