Ataskaitinė tautodailininkų paroda Ukmergėje

Ukmergės tautodailininkų 2016 metų derlius

 

Nuvykome pasidžiaugti kaimynų pasiekimais – Rokiškio tautodailininkų skyriaus pirmininkė Birutė, jos pavaduotoja Alė, narės Irena ir Lilė. Paroda atidaryta Ukmergės kultūros centro galerijoje. Vos įžengus į salę, pirmasis įspūdis –  stulbinantis: balta, šviesu, erdvu ir toje prikaustančioje erdvėje visa savo verte ir grožiu puikuojasi liaudies menas. Nuostabu! Matai ir supranti, kaip ukmergiškiai – kultūros žmonės ir miesto valdžia – gerbia ir myli savo tautodailės kūrėjus.

    Parodą atidarydamas rajono tautodailininkų vadovas Rimantas Zinkevičius pasveikino visus susirinkusius, palinkėjo gerų įspūdžių, pabrėžė, kad draugija jungia 44 tautodailininkus, o šioje parodoje savo darbus pateikė 28 draugijos nariai.

    Eksponuojama daug tautodailės žanrų: medžio drožyba, tapyba, keramika, augalų grafika, mezgimas bei nėrimas, pynimas iš lino, iš vytelių, siuvinėjimas, lėlių kūrimas. Darbai įvairūs, įdomūs, patraukiantys lankytojų dėmesį. Visi darbai išdėstyti per dvi didžiules sales: pirmoje – vaizduojamasis menas, drožyba, antroje – tekstilė, keramika, medžio inkrustacijos ir kt. Apžvelgus bendrą vaizdą, norisi prieiti ir giliau pažvelgti į kiekvieną eksponatą, netgi dar ir dar kartą pakartoti.

    Šioje baltumu spindinčioje galerijoje pirmiausia išsiskiria maloniai spalvingi lietuviški peizažai: Vytauto Mackevičiaus „Upelio krantas“, „Vakaro peizažas“, Rimos Pocienės „Ruduo“, Leonido Polukovo „Nidos kopos“. Unikalūs Kristinos Zinkevičienės batikos darbai zodiako ženklų tematika –„Ožiaragis“, „Avinas“ ir ypač Laimutės Dzigaitės žolynų grafika: „Šv. atsiskyrėlis“, „Pavasario nuojauta“, „Beržų sulos metas“.

     Kokie nepakartojamai skirtingi medžio drožėjų kūriniai: nuo Rimanto Zinkevičiaus galingame ąžuole įkūnyto šv. Izidoriaus paveikslo, tautinį paveldą puoselėjančių Stanislovo Zinkevičiaus rankšluostinių, Ričardo Kapcikevičiaus verpsčių iki smulkesnių, taip pat dailių darbelių ( vazų, šaukštų ), ar šešiolikmetės moksleivės Deimantės Aukštuolytės meistriškai išraižytų dėžučių, lentelių pjaustymui bei Broniaus Čepelės medžio raižymo kūrinėlių.

    Ne per daugiausia pateikta keramikos darbų: vidury salės puikuojasi Valės Žakavičienės žiesti ąsočiai, Vitos Vaitkevičienės lėkštės, dailiai sukonstruoti Vlados Pupelienės bei Rolando Apkevičiaus švilpukai , dūdelės.

    Pakankamai gausi atskira parodos dalis yra tekstilė, kurią sudaro Birutės Mikėnienės, Nijolės Pociūnienės iš lino vąšeliu nertos staltiesės, staltiesėlės, Daivos Malinauskienės lininė siuvinėta staltiesė, Linos Pociūnienės iš lino rišti kaklaraiščiai, Dalios Lapkuvienės bei Reginos Žvirblienės raštuotos pirštinės ir kojinės. Įdomi Onutės Kujalienės nerta kompozicija „Tautinis kostiumas kitaip“.

    Derama pagarba parodyta anapilin išėjusių tautodailininkų – drožėjo ir tapytojo Stepo Nečiūno ir tekstilininkės Veronikos Bražėnienės – asmenybėms ir jų tautodailės palikimui. Parodoje eksponuoti Stepo Nečiūno tapybos darbai „Takelis per upelį“, „Prie ežero“, „Beržynėlis“, „Pušų girelė“ tokie savi, tokie nostalgiškai  lietuviški, o jo profesionaliai įvertintose medžio drožybos kompozicijose matome mūsų kaimo senuosius amatininkus: račių, šiaučių, stalių, kubilių,  kavolį ir, deja, jau beveik užmirštą  linksmą pramogą, o gal šventę – kaimo gegužinę. Lankytojai turėjo galimybę dar kartą pasigėrėti ata Veronikos nėriniais, siuvinėjimais, atvirukais.

    Į šventę atvykęs Panevėžio regiono tautodailininkų bendrijos pirmininkas Saulius Kronis pasveikino kūrybingus ir darbščius  Ukmergės tautodailininkus, pasidžiaugė, kad jie tinkamai, produktyviai atstovauja savam kraštui respublikinėse parodose, kad savo veikla suburia ir užkrečia visus, puikiai sutaria su kultūros centru bei savivaldybe. Į ukmergiškių tautodailininkų šventę atvyko ir daugiau svečių – rajono valdžios atstovai, būrelis Kupiškio, Pasvalio bei Rokiškio tautodailininkų, pasidalino patirtimi, pasigrožėjo paroda.

Tautodailininkė Irena Stasikėlienė

   

 

«
»